onsdag den 14. maj 2014

God fuldkornsgrunddej til forskellige former for boller og brød

Dette er en rigtig god grunddej som kan anvendes til boller, flütes, brød osv. Brug din fantasi til at forme nogle lækre boller/brød. Du kan rulle dejen til en tyk pølse og skære stykker af den størrelse som du ønsker. Både som små morgenbrød og lidt større sandwichbrød.




Resultatet er en lækker luftig krumme (selv om der er fuldkorn i dejen) men en lækker sprød skorpe



ca 24 boller/3-5 flütes/ 2 store brød
700 g hvedemel
300 g fuldkornsmel - erstat evt 100 g med valsede falger (fx havregryn)
700 g vand
20 g salt
20 g gær (10 g med langtidshævning)
evt 1 spsk citron- eller grapesaft

Sæt evt  fuldkornsmel og eventuelle kerne i blød i 300 g vand ca 30 minutter før du ælter dejen. Derefter tilsætter du resten af melet og smuldre gæren ud i det.

Kom citronsaft og vand i, hvorefter du ælter dejen godt igennem. Hvis du føler dejen kan trække lidt mere vand, kan du bare tilsætte det. Kom saltet i og ælt dejen en sidste omgang inden den stilles på køl i 12-36 timer.

Lad dejen stå ved stuetemperatur i 1-2 timer inden du former fx de boller du ønsker.

Boller og flütes bages ved 250 grader i ca 20 minutter (afhængig af størrelse). Hvis det er to store brød, så skal de have 15 minutter ved 250 grader og efterfølgende ca 20 minutter ved 230 grader.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)