mandag den 20. april 2015

Boller med fordej af øl



Jeg har tidligere bagt rugbrød med kerne som var kogt i øl. Så hvorfor ikke prøve at lave en biga med udgangpsunkt i øl. Resultatet blev en utrolig lige lækker og let dej. Men på grund af fuldkornsmel og havregryn, så var der noget mæthed i bollerne.



ca 12 boller:
Biga:
330 g øl
125 g hvedemel
5 g gær

Dej:
500 g hvedemel
250 g vand
100 g fuldkornshvedemel
75 g havregryn
15 g salt
5 g gær

Smulder gæren ud i melet og rør øllet i. Kom film eller plastikpose over og stil den med stuetemperatur i 3-5 timer hvis du har mulighed for det. Ellers lad dejen stå ca 1/2 time på køkkenbordet og stil den derefter i køleskabet i 8-24 timer. Lad gerne bigaen "vågne op" på køkkenbordet en times tid inden du ælter den sammen med resten af dejen.

Smulder gæren ud i melet og ælt det sammen med vandet og biga. Ælt i nogle minutter, hvorefter dejen får lov til at hvile i ca 10 minutter hvorefter du ælter saltet i.

Lad dejen hæve enten på køkkenbordet en times tid eller køligt i 8-24 timer.

Form dejen til brød eller boller og lad dem hæve ved stuetemperatur et par timer inden de bages. Hvis det er brød så ved 250 grader i 10 minutter og derefter ved 230 grader i 15-20 minutter. Hvis det er boller så ved 250 grader i ca 18 minutter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)