torsdag den 14. februar 2013

Havrebrød

Nogle gange falder man over en opskrift som bare skal testes. Denne opskrift på havrebrød syntes jeg lød rigtig god, og da vi sætte tænderne i den i aften blev vi på ingen måde skuffet. Brødet havde en rigtig god sprød skorpe og smagte fantastisk godt.

Opskrift på 2 brød

1. dag om morgenen:
1 dl surdej
2 dl hvedemel
2 dl rugmel
2 dl vand (bør være 3 dl)
1 dl hvedekerner

Surdej, mel og vand blandes sammen og stilles på køkkenbordet i 8-10 timer. Hvedekerner sættes i blød - jeg brugte ca 1 dl vand. De skulle bare være dækket. Jeg kom et viskestykker over, så det kunne hygge sig imens jeg var på arbejde. Surdejen kunne godt have fået noget mere vand, så næste gang bliver det 3 dl, og da dejen derved ikke havde hævet så godt valgte jeg i næste step at tilsætte 15 g gær.

1. dag om aftnen:
700 g hvedemel
150 g havregryn
6 dl vand
2 spsk salt
(15 g gær - pga den ikke var hævet så godt fra om morgenen)

Bland mel og vand i surdejen fra om morgenen og tilsæt hvedekerner. Dejen røres godt, stilles til at hvile i ca 45 minutter.Nu hældes salten over dejen og du ælter lidt i dejen med hånden. Dernæst hviler den 30 minutter inden du igen ælter med hånden. Så skal dejen i køleskabet i 12-24 timer.

2. dag (ca 3 timer før du vil have det ud af ovnen):


Drys bordet med mel og havregryn og skrab/hæld dejen ud (med en dejskraber). Dejen deles i to, og du trækker hvert stykke ud i et langt stykke. Du skal nu folde de to ender og sider mod midten, så det bliver et mere kvadratisk stykke.


Har du hæveskåle kan disse bruges - drysset med mel og havregryn. Ellers er det skåle med viskestykke (også drysset med mel). Her hæver dejen i ca 1 time - til du syntes de har hævet sig ca et par centimeter. Dejen skal ligges, så folderne vender ned ad.
Imellemtid tændes ovnen på 275 grader, og du sætter bradepanden ind med vand i, så der dannes rigtig god damp. Brødene vendes forsigtig ud på en plade og kommes i ovnen, der nu skrues ned på 250 grader. Efter 15 minutter kikker du til dem, for når de begynder at få lidt farve skal temperaturen ned på 235 grader.

Efter 15 minutter
Efter 30 minutter


Bagetiden var i alt 40 minutter.

Vi nød noget af brødet til aftensmaden og kæresten tager smagsprøver med kollega i morgen - når de kun er to i hans team som er på arbejde i vinterferien, kan de jo godt blive forkælet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)