fredag den 1. februar 2013

Hjemmelavet rugbrød

Efter jeg selv er begyndt at bage vores rugbrød, må jeg bare erkende at der ikke er noget så godt som nybagt rugbrød. En meget stor ulempe er desværre at det er så godt som umuligt at skære i et nybagt rugbrød. Så forvent at det mindst skal stå 3-4 timer (jeg har prøvet med 2 timer, det var ikke helt nok).

Selve processen at bage et rugbrød, virker for nogle uoverskueligt, men selv om det strækker sig over flere dage, er det reelt kun på 2. dagen der skal gøres noget. Hvis du er tidspresset, kan hævningen på 2.dagen reduceres til kun at være nogle timer, men jeg foretrækker et døgn. Samtidig kan vejning af melen gøres på 1.dagen, så det reelt kun er æltearbejdet som er tilbage til 2.dagen.


Du skal bruge en surdej - hvis du ikke har en, så se her for guide til surdej.

1 rugbrød:
1. dag - i blødsætning (meget lidt arbejde - max 10 minutter )
150 g solsikkekerner
150 g rugkerner (skårne)
100 g hørfrø
400g vand
13 g salt

blandes sammen i en skål, og sættes i køleskabet


2. dag - æltning (her skal du bruge ca 20 minutter)
200 g surdej
200 g rugmel
200 g speltmel
200 g fuldkornshvedemel (du kan også vælge alm hvedemel eller et mix af det)

på vej  køleskabet
30 g maltmel10 g gær
250-280 g vand

Bland ingredienserne fra 2. dag sammen (minusvandet), tilsæt kernerne fra 1. dag. Tilsæt stille og roligt vand til dejen føles "slimet". Dejen må ikke være for tør og heller ikke for flydende så du ikke kan forme den med hænderne.


Hæld det i to små (1 1/2 l) eller en stor 3 l form. Du kan vælge at smøre formen i en pisket blanding af rapsolie og smør/margarine, så den nemmere kommer ud af formen. Drys evt rugbrødet med havregryn, sesamfrø, solsikkekerne. Hæves 2-24 timer i køleskabet. Jeg lader den gerne hæve et døgn.Kommet ud af formen

3. dag - hævning (her er det ovnen som skal arbejde, ikke dig - kun med at smage det :-))
Tag rugbrødet ud af køleskabet og tændt ovnen på 180 grader. Når ovnen er varm, sættes brødet ind i ovnen i ca 1 1/2 - 1 3/4 time (afhængig af formens størrelse)Så er der rugbrød til noget tid.Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)