fredag den 29. marts 2013

Rugbrød uden surdej - version 2

Sidste forsøg på rugbrød uden surdej faldt godt ud, så her i påsken skulle det forsøges igen. Dog i en tilrettet version (flere kerner og mere fuldkorn) og samtidig valgte jeg at ælte to brød. Når du er i gang med processen tager det ikke dobbelt tid at lave to, og du slipper for at rydde op og vaske op efter det to gange :-)
Resultatet blev super godt, og jeg ser frem til at nyde alle de skiver der blev ud af det - en stor portion er lagt i fryseren, for hjemmebagt rugbrød kan ikke holde sig lige så lang tid som købt rugbrød. Der er nemlig ikke konserveringsmiddel i.Selve opskriften er på to brød, jeg æltede dem dog hver for sig, pga røremaskinen ikke kan klare en dobbelt portion

2 rugbrød
400 g rugkerner
300 solsikkekerner
200 g hørfrø
9 dl vand
400 rugmel
400 g sigtet speltmel
200 g fuldkornsmel
200 g hvedemel
8 dl ymer
50 g gær
60 g maltmel
30 g salt
ca 4 dl vand

1. dag: Rugkerner, solsikkekerner og hørfrø sættes i blød i vandet og kommes i køleskabet

2. dag: De forskellige meltyper blandes sammen, gæren smuldres i melet, hvorefter ymer og kerner fra dag 1 tilsættes. Dejen æltes og der tilsættes vand til dejen bliver klæ - den må ikke blive flydende. Når dejen er perfekt, tilsættes salten og dejen ælter ca 10 minutter.

Brødet kommet i brødformen og stilles i køleskabet i 12-24 timer (med film over). Du kan vælge at komme havregryn, hørfrø eller solsikker over. Men jeg synes det sviner så meget efterfølgende - det falder af brødet når det er bagt, og ender så på køkkengulvet.

3. dag: Bages i ovnen ved 180 grader i ca 100 minutter

Brødet skal nu hvile nogle timer inden du kan skære i det. Jeg bager ofte brødet om aftnen, pakker det ind i et viskestykke og lader det stå på køkkenbordet til næste dag. Så er brødet stadig sprød og lækkert - og til at skære i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)