fredag den 21. juni 2013

Couscous morgenboller

Vi er bare kommet ind i en god vane med hjemmebagte sunde morgenboller i weekenden. Til hverdag står det på en hurtig gang havregryn om morgnen, og vi når ikke at spise den sammen. Men i weekenderne har vi tiden til at nyde maden sammen.


De boller som ikke bliver spist i løbet af weekenden kommer i fryseren, så er der enten til kommende weekend eller som tilbehør til aftensmad (evt med en god gang hvidløgs smør).

Igen er det en opskrift på koldt hævet boller - men har du ikke tiden til dette, skal du blot bruge dobbelt mængde gær (og så lade dejen hæve 1 time efter æltning og 1 time efter bollerne er formet).

ca 10 stk:
1 dl rugkerner
1 dl couscous (hvis du ikke har det kan fx bulgur eller havregryn anvendes)
1  1/2 dl solsikker
3 1/2 dl vand
200 g fuldkornshvedemel
100 g fuldkorns speltmel
250 g hvedemel
15 g gær
10 g salt
2 dl vand
Bland rugkerner, couscous og solsikkekerne samt 3 1/2 dl vand sammen. Lad blandingen stå i mindst 1/2 time (eller kan den nemt stå flere timer i køleskabet).

Hæld meltyperne i en skål og smuldre gæren deri og tilsæt kerneblandingen. Ælt dejen, imens du løbende tilsætter vand til dejen bliver blød. Når dejen har den rigtig konsistens tilsættes salten og du ælter nu i ca 10 minutter (en rigtig god grund til at have en køkkenmaskine som kan gøre det :-)).

Dejen sættes på køle i 12-24 timer (kan godt stå længere, jeg har dog kun prøvet op til 36 timer). Når bollerne skal bages, hældes dejen ud på et meldækket bord og skæres i det antal stykker du ønsker. Skal bages ved 230 grader i ca 20 minutter.

Så får du en dejlig duft af nybagt brød i hele huset.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)