søndag den 16. juni 2013

Nemme (koldt hævet) boller

Nogle gange passer det bare ikke ind at bage morgenbollerne om morgnen,  pga tiden ikke lige er til det. Men fordelen ved dette er at man så kan få nybagte boller til aftenkaffen - for hvem kan stå for duften at friskbagt brød. Jeg kan ikke :-)

Disse boller kan laves både som koldt hævet eller som "hurtig" hævet. Hvis du vælger det sidste skal du tilsætte dobbelt mængde gær samt lade dejen hæve ca 1 time efter æltning og ca 1 time efter bollerne er formet. Jeg vælger at lade havregryn og bulgur stå lidt i blød inden dejen bliver æltet sammen.Ved at gøre dette suger det noget væske allerede inden dejen bliver æltet, og "stjæler" derfor ikke noget af den væske som kommes i dejen. Dette bevirker i sidste ende at det færdige resultat bliver mere svampet. Vælger du ikke at sætte det i blød er til gengæld risiko for at bollerne bliver lidt tørre.

ca 8 boller
2 dl havregryn
2 dl bulgur (hvis du ikke har dette, kan du anvende 1 dl havregryn ekstra)
2 1/2 dl vand
3 dl hvedemel
3 dl fulkornshvedemel
20 g gær
1 dl kærnemælk
2 1/2 dl vand
10 g salt


Bland havregryn, bulgur og 2 1/2 dl vand sammen og lad det stå og trække i ca 15-30 minutter. Hæld meltyperne i og smuldre gæren i melet, hvorefter kærnemælken tilsættes. Ælt dejen ved lav hastighed på røremaskinen og tilsæt vand til dejen bliver glat. Tilsæt nu salten og ælt dejen ved højere hastighed i ca 10 minutter.

Dejen stilles nu på køle i 12-24 timer. Når bollerne skal bages tages, hældes dejen ud på et meldækket bord og der skæres det antal boller du ønsker. Boller skal bages ca 20 minutter ved 230 grader.Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)