torsdag den 22. august 2013

Lækre bløde koldthævede håndværkere

Denne universel dej kan anvendes til både flutes, pitabrød og håndværkere - og hvad du har lyst til at bage. Det var min plan at bage en portion håndværkere, men da de hævede vildt op og dermed hævede sammen blev det i stedet til en omgang bløde håndværkere.


Måske er det bare bageren der hvor jeg kommer fra som bager bløde håndværkere, for jeg har ikke set dem andre steder. Samtidig ser kæresten mærkelig ud når jeg omtale dem. De laves på samme måde som almindelig håndværkere, men ligge så tæt på pladen at de vokser sammen under hævningen og bagningen.

Resultatet var et lækker blød rundstykke med en sprød skorpe - personligt synes jeg der var mere smag og gods i dem end bagerens som nogle gange virker som mere hvidt mel blandet med luft.
Hvis du gerne vil have almindelige håndværkere skal du blot dele portionen på to plader i stedet for en.

Opskrift på ca 20 stk:

600 g hvedemel (med mindst protein indhold på 12 %)
550 g koldt vand (gerne under 10 grader)
280 g fuldkornshvedemel
20 g salt
5 g gær

Opløs gæren i det kolde vand og kom begge meltyper i. Tænd for røremaskinen og skru langsomt op for hastigheden imens dejen æltes. Dejen skal æltes i ca 15 minutter inden du tilsætter salten og dernæst ælter dejen i ca 5 minutter til.Virker som en meget tør og sej dej når den er hævet første gang


Det bliver en meget sej dej, så du skal være sikker på at din røremaskinen er af god kvalitet, for den får virkelig sin opgave for. Når dejen virker lidt smålun (ca 28 grader), er den æltet færdig.

Kom dejen i en oliesmut form og lad den hæve på køl i mindst 12 timer (skal kunne holde sig op til 6 dage, hvilket jeg dog endnu ikke har testet).

Kom dejen på et meldækkert bord, og skær i det antal stykker som du ønsker. Vend bradepanden over bagepladen med rundstykkerne (eller kom plastik over) og lad rundstykkerne hæve i ca 8 timer. Find et sted hvor temparaturen er på ca 16-18 grader.

Klar til at hæve

Efter at hævning i 8 timer

Bages i ca 25 minutter ved 220 grader, med vand i bradepanden eller dampskud (hvis du har det). Du pensler blot rundstykkerne med vand og kommer det drys på du ønsker. Der burde naturligvis birkes på håndværkere, men jeg havde ikke nogle så det blev en blanding af hørfrø og seasamfrø.Så kan der spises

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)