onsdag den 28. maj 2014

Hybenrosesirup


Det er så smukt hvert forår når hybenroserne springer ud, det er sikkert tegn på sommeren kommer. Samtidig er det nogle blomster som springer ud over en lang periode. Hvert år overvejer jeg om det dog ikke er muligt at anvende rosenbladene til noget.
Derfor har jeg i længere tid leget med tanken om at lave en portion hjemmelavet hybenrosesirup. Det vil være lækkert til diverse desserter, pandekager og skyris. Resultatet blev en lækkert sødlig tyk sirup med den karakteristiske smag som jeg forbinder med hybenrosens duft. Måske lidt parfumeret efter nogle smagsløg, men idet du kun anvender det i begrænset form synes jeg ikke det gør noget som helst.

ca 2 dl sirup:
600 g vand
125 g renset blade (de fylder meget)
250 g sukker
saft af ca 1/2 citron

Pluk rosenbladene og skyld dem rense for både sand og eventuelle insekter. Kom dem derefter i gryde og tilsæt vandet. Når det er kommet op og koge, skruer du ned så det står stille og simre i ca 10 minutter hvorefter du tager det af varmen. Jeg lod det derefter trække i ca 30 minutter. Du kan også stille det på køl og lade det trække i længere tid.

Hæld derefter indholdet igennem en forret sigte (så fjernes både blade og evt sand som du ikke har fået skyldet helt væk). Tilsæt sukker samt citronsaft og lad væske koge stille og roligt ind til det har den konsistens du netop ønsker. Husk dog at sirup bliver mere fast jo koldere den bliver. Så test løbende med at komme lidt sirup på en ske og lad det køle af. Nogle vælger at hælde sirup på et frost element for at tjekke om der er perfekt.

Jeg kom sirup i et glas som forinden var skoldet med kogende vand. Så er der dømt lækkert sirup det næste stykke tid. Den flotte farve fra rosenbladene trækkes ud og giver en flot rød farve som bliver endnu kraftigere jo mere sirup koges ind.

Det passede perfekt ovenpå en portion hjemmelavet skyris og cookies.2 kommentarer:

 1. Den opskrift snupper jeg... elsker "gratis" mad :-D
  Har du prøvet mælkebøtte-sirup?? Mums det smager så englene synger... sig til, hvis du mangler en opskrift.
  - Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig - "gratis mad" og så smager det faktisk rigtig godt.
   Har ikke prøve mælkebøtte-sirup, smager det godt?
   /Mette

   Slet

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)