fredag den 1. august 2014

Speltburgerboller - eller brødBurgere kan spises hele året rundt, synes jeg. Men de smager en tand bedre om sommeren, hvor vejret er godt og tilbehøret er helt frisk. Så derfor stod det på en portion hjemmelavet burgere i ugens løb, men friske tomater, salat, agurk mv. Så kan det næsten ikke blive bedre.Bollerne blev lavet på rent speltmel, hvilket giver en utrolig lækker og blød dej at arbejde med. Til gengæld har spelt ikke et højt glutenindhold, så derfor er det ikke en dej som du skal ælte rigtig meget. Hvis du bager det som et brød, vil det samtidig have rigtig godt af at hæve i en hævekurv som støtter dejen under hævningen.

Selve bollerne var lækre og luftige samt helt uden kerner, men heller ikke nogle tomme papboller som jeg synes mange købeversioner er.

12-14 burgerboller
625 g vand
550 g sigtet speltmel
300 g fuldkorns speltmel
20 g salt
15 g gær

Smulder gæren ud i melblandingen, tilsæt vand og ælt dejen i ca 2 minutter. Kom derefter salt i og ælt max et minut til.

Pga det er rent speltmel må du ikke ælte for meget.

Kommes i en skål og stilles i køleskabet i min 24 timer.

Hældes ud på et meldækket bord og del det enten i to styk (til brød) eller da antal stykker boller du ønsker. Brødene kan med en fordel kommes i en hævekurv og hæve til dobbelt størrelse (ca 2 timer). Hvis det er boller du bager kan du også lade dem efterhæve til dobbelt størrelse, eller komme dem direkte i ovnen når de er formet. De bliver mere luftige af at hæve til dobbelt størrelse.

Bages ved 235 grader i ca 30 minutter hvis det er brød og ved 250 grader i 12-15 minutter hvis det er boller.

1 kommentar:

  1. Ja jeg burde jo lave dem. Konen er vild med det grove, og det må snart være min tur til at lave aftensmad :-)

    SvarSlet

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)