fredag den 24. juni 2016

Hjemmelavet jordbærmarmelade - en dejlig sommertradition

Jeg elsker når de danske jordbær kommer i sæson. De er lækre som snack, tilbehør til salat, i kager osv.


I søndags var det 3. år jeg selv laver jordbærmarmelade. Du kan ikke lave det billigere end købeversionerne, men  når du først en gang har oplevet en efterårs/vinterdag at åbne et glas jordbærmarmelade, hvorefter duften af sommer pludselig kommer frem, så er du solgt.Ofte laver jeg to portioner marmelade i løbet sæsonnen og laver normalt af ca 3 kg renset bær. Så kan to personer nemt på marmaladen til at strække en sæson - vi bruger det kun i weekenden.

Ofte renser jeg ca 2 kg pr gang  derved kan jeg sortere de flotteste fra til aftensmaden og resten kommes i gryden. Husk at skylle jordbærerne inden du nipper toppen af, for ellers suger de væske til sig og det er ikke meningen hvis de skal spise rå.

ca 6 dl marmelade:
500 g renset jordbær (skåret i kvarte hvis du ikke vælger at blende portionen til sidst)
250 g rørsukker (eller almindelig sukker)
1/2 vaniljestang (eller 1 hel vaniljestang hvor du har brugt kornene til noget andet)
1 dl vand
evt melatin
atamon eller cognac

Kom det hele i en gryde og lad det små simre (pas på for det kan pludselig hurtig koge over).

Jeg vælger at blende marmeladen, så er den nem at arbejde med (bliver flot glat), men du kan undlade det. Så skal du dog skære jordbærene i mindre stykker når du renser dem og jeg synes der er en tendens til at bærstykkerne flyder op når marmeladen stivner.

Det er smagssag om du ønsker at stivne marmeladen. Men jeg anvender melatin - dosering afhænger af hvilket mærke du køber. Så læs nærmere på posen med melatin.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)