fredag den 7. april 2017

Korsboller, engelske boller med et nordisk tvist

De sidste par år har jeg bagt disse boller,  som især spises i England til morgenmad Langfredag. Korset på bollerne  skulle symbolisere Jesus Kristi korsfæstelse.Men i år blev de lavet i en koldthævet version for det giver endnu mere smag til det færdige resultat at krydderierne får lov til at virke i længere tid.


Traditionelt indeholder bollerne rosiner, men jeg kan ikke så godt lide rosiner i boller. Men jeg fik i år lyst til at tviste bollerne og kom derefter noget havtorn i.

Det er nogle boller som klart giver minder til jul pga indholdet af krydderier og revet appelsinskal. Samtidig er det nogle boller som ikke mætter så meget igen pga der hverken er kerner eller fuldkorn i. Men hvis de bare nydes i ny og næ, så burde der være plads til det. Jeg synes det var nogle gode boller, og visuelt blev de rigtig flotte med krydset/korset.

Belært af mine erfaringer fra første gang undlod jeg at sprøjte korset på når bollerne var formet (for så hænger det i viskestykket når det blev fjernet). I stedet kom jeg det først på når bollerne skulle i ovnen.

6-8 boller
250 g hvedemel
150 g mælk
40 g havtorn (eller rosiner)
25 g sukker
25 g smeltet smør
15 g gær
1 æg
1/4 tsk kanel
1/8 tsk allehånde
1/8 tsk kardemomme
1/8 tsk stødt ingefær
Revet skal af 1/2 appelsin eller citron
Et nip muskat
Et nip salt

Til pynt/kors
30 g hvedemel
1/2 tsk flormelis
3 spsk vand

lidt mælk til at pensle med

Vej 100 g mel af og smulder gæren ud i det og tilsæt derefter mælk og rør rundt. Kom et viskestykke over og lad det stå ved stuetemperatur i 20 minutter

Tilsæt derefter resten af mel, æg, salt, sukker og ælt dejen glat.  Ælt derefter rosiner, smør og krydderier i.

Lad det hæve under et fugtigt viskestykke i 1 time inden du kommer dem på køl i ca 12 timer. Kom dejen ud på et meldrysset bord og tril  6-8 kugler ud af dejen og kom dem på bagepladen. Pensel med mælk og lad den hæve i ca 1 time.

Rør hvedemel, flormelis og vand til pynten sammen i en skål og kom det i en sprøjtepose.

Sprøjt pynten som et kors på hver bolle og pensel forsigtig igen med mælk.

Bages ved 190 grader i 15-20 minutter. Serveres smålune

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Stort som småt - alle kommentar er velkommen :-)